söndag 26 maj 2013

BERLIN

Fatsan innan påsk gick över förväntan. Efter vårens avmagringsperiod så tog vi och åkte till Berlin runt Valborg för att äta upp oss med lite riktig mat. Vi åkte till Berlin på riktigt. Det vill säga med tåg. Vi hade bokat via Veolia och åkte från Malmö central fredagkvällen den 28 april. Fina gamla liggvagnar. Färden gick via Trelleborg och sen tågfärjan över till Sassnitz. Trevlig och enkel färja med restaurang och Tax-Freebutik. En flottig frankfurter och varsin stor bir innan läggdags var som bomull för magen. Tysklandsresan hade börjat!


Ingela framför tåget innan avfärd i Malmö.


Lördag
Vi väcktes strax innan sex och klev av i Berlin ca kvart över sex. Tidig morgonfika på Berlin Hauptbahnhof innan äventyren skulle börja.
De centrala delarna av Berlin där också de flesta av sevärdheterna ligger ligger ganska centralt. Med ett par friska ben kan man göra Berlin per fots, vilket vi gjorde alla dagar utom en. Man upplever så mycket av stan när man promenerar. Berlin har verkligen varit en stad fylld av historiska händelser. Inte minst under 1900-talet. Depressionen under 20-30 talet, Hitlerregimen och andra världskriget under under 30-40 talet samt kalla kriget med berlinmurens uppförande under 60-talet och dess fall 1989. Ett delat tyskland och ett återförenat Tyskland 1990. Få huvudstäder har varit med om en så omfattande historia under en så begränsad tid. Dessutom så nära i historien att det nästan går att ta på.

Nya Berlin Hauptbahnhof. Invigt lagom till fotbolls-VM 2006
Vi var tidiga i Berlin. Det var en nätt liten promenad ner mot stan via Bundestag, Riksdagshuset och ner till Brandenburger Tor som nästan var alldeles öde så tidigt på morgonen. Vädret första dagen var lite gråkallt. 6 grader och regn hängande i luften. Men det blev mest hängande tack osh lov. Någort paraply behövdes inte.

Gamla riksdagshuset. Mellan Hauptbahnhof och riksdagshuset promenerar man även förbi nybyggda fastigheter där Bundestag huserar. Så här tidigt på morgonen var det bara vi och några morgontrötta poliser som bevakade oss.

Ett folktomt Pariser Platz med Brandenburger Tor. Längre fram på dagen är det fullt av liv.

Vi promenerade i lugnt tempo via Unter den Linden bort till Gedandermarkt som inte heller hade vaknat ännu. Pariser Dom och Deutscher Dom stod på var sin sida av det lilla torget.

Unter den Linden är nog Tysklands mest kända gata. Varför begrep vi aldrig. Idag är det inte så mycket att se.

Efter en kort promenad så kom vi fram till Lustgarden med den stora granitskålen som tydligen väger uppåt 70 ton. Mäktigt att inse att denna är placerad här under en tid då mobilkranar inte ens var påtänkta. Alldeles intill ligger den mäktiga Berliner Dom. Det blev aldrig något besök inne. Men inträdet var högt och intresset för något till magen var något större.

Granitskålen vid Lustgarten

Berliner Dom

Istället promenerade vi bort mot Nikolai Viertel. Ett litet kvarter nära floden Spree med lite äldre bebyggelse och med lite gedigna restauranger. Klockan närmade sig 11 och vi var hungriga. Det blev en varsin portion Berliner wurst mit kartoffeln und saurkraut. Givetvis en stor bir till detta. Gott!

På väg mot vår lunch hälsade vi på Marx och Engels. 


Efter en närande och ordentlig lunch promenerade vi vidare. Berlins gamla stadsmur. Det vill säga den gamla muren finns det rester av inte långt från Nikolai Viertel. Det är inte mycket kvar av den. Det som inte har rivits har blivit kvar tack vare att det murats in i andra nyare byggnader. Denna mur har ingenting med 60-talets berlinmur att göra.

Ingela vid den gamla stadsmuren

Plötsligt var vi så framme vid Alexanderplatz med det berömda TV-tornet samt det minst lika berömda världsuret. Här ligger också den stora Neptunibrunnen dekorativt smyckad med fiskar, bläckfiskar, barbystade havsnymfer med mera.


Nisse kollar in Neptunibrunnens detaljer!

Från Alexanderplatz är det inte långt till Hackscher Markt. Här kan man dricka bir, vilket vi också gjorde. Weihenstephaner har ett stort utbud av olika weissbier som rekomenderas att smaka av. Granne med Hackscher Markt ligger ett kvarter som heter Hackscher Höfe. Detta område och bort mot Oranienburgerstrasse är gamla vackra judiska kvarter. Vid en liten minneslund ligger en väldigt fint ordnad minnesplats för judar. Platsen är också en minneslund med om jag inte minns fel upp emot 2500 gravsatta askor.


En lång första dag är slut och vi promenerar via Oranienburgerstarasse upp mot Chausseestrasse där vi har vårt hotell.

Söndag
Efter frukost promenerade vi ner mot Brandenburger Tor. Sen Vi promenerade igenom ut mot den stora Tiergarten. En stor park som tidigare fungerade som jaktmark för det kejserliga hovet. Kan väl liknas vid Djurgården i Stockholm. En stor naturpark med gräsmattor, dammar, skogsdungar, buskar. Sommartid ligger väl här biergartens lite överallt. Strax väster om Brandenburger Tor ligger Sowjetisches Ehrenmal. Ett stort monument uppfört av Sovjet direkt efter krigsslutet. Långt bort i väster syns även den höga Siegersäule som inte har någonting med andra världskriget att göra. Tydligen är den en segerkolonn från något gammalt krig mot danskarna. Men den är iögonfallande och syns från alla håll i Tiergarten.


Sowjetisches ehrenmal

Siegersäule

Efter en lång morgonpromenad och ett obligatoriskt stopp i en biergarten är vi framme vid Berlin Zoo och kliver ut mor Kurfürstendamm. Det är söndag och många av affärerna är stängda. Det stora varuhuset KaDeWe har söndagsstängt så det får vi ta senare. Vi vilar fötterna, tar en bier, besöker en konopke (korvkiosk) för att inmundiga en currywurst samt ytterligare en bier. Currywursten må vara en äkta Berlinmaträtt. Men gott är det knappast. Men är man i berlin så ska man äta den. Så är den avklarad. Det blir ett besök i Kaijser Wilhelms Gedänkt Kirche. Kyrkan blev bombad under kriget. Kvar står en tornruin. Men man har byggt upp ett nytt torn och ett nytt kyrkorum i glasbetong. Enormt fult utvändigt. Men invändigt enormt häftigt och vackert!

Kaijser Wilhelms Gedänkt Kirche Kurfürstendamm

Efter lite förtäring styr fötterna mot Potsdammer Platz. Vi promenerar utmed södra delen av Tiergarten. Passerar konsterhuset där Herbert von Karajan en gång i tiden pinade sina musiker.
Potsdammer platz blev som mycket annat sönderbombat under krigets slutdagar. Vid Potsdammer Platz har under 90-talet och 2000-talet en modern stadsdel med modern arkitektur vuxit fram. Stora finansiärer har pumpat in åtskilliga miljarder dollar för att bygga upp den ena mer spektakulära byggnaden än den andra.

Vy inifrån Sony-center Potsdammer Platz

Vi gjorde bara ett kort besök vid Potsdammer Platz. Vi är väl inga arkitektfreak. Vackert, dyrt men saknar historia. Så vi promenerar vidare. Snart är vi vid Checkpoint Charlie. En av Berlins största turistfällor. Här finns egentligen ingenting att se längre. Bara fullt av västerländska turister. Naturligtvis ett utomhusmuseum med bilder och information om muren och dess historia.Lite trötta så promenerar vi norrut. Vi passerar Wilhelmsstrasse och hittar en liten informationstavla om att här låg Hitlerbunkern. Idag ett stort hus med moderna lägenheter. Inte en turist. Men bra mycket intressantare än Checkpoint Charlie. Vi gick runt kvarteret och på baksidan vid en stor tom parkeringsplats fanns ytterligare en informationstavla om Hitlerbunkern. Farsinerande och lite otäckt på samma gång. Det var en handfull turister till där, men i princip var vi ensamma. Ca 100 meter bort ligger Holocaust denkmal. Ett enormt område staplat med höga betongblock. Här fanns mängder av turister. Platsen är ett minnesmonument över dödade och förföljda judar före och under andra världskriget.

Dagen avslutades på restaurang Kartoffelkeller. En restaurang som serverar potatis i olika former med tillbehör. En stor wienerschnitsel med brattkartoffel. En bir till detta givetvis.


Proppmätta och trötta strosar vi mot Chausseestrasse där vi har vårt hotell. Utmed gatan ligger en liten vacker kyrkogård. Där fanns en toalett som var väl värd en euro i inträde. Ute på kyrkogården hittade vi Berthold Brechts grav. Han bodde tydligen i huset brevid kyrkogården under en tid.


Måndag
Nu hade vi gått i två dagar. denna dag skulle vi åka kollektivtrafik. Utanför hotellet tog vi tunnelbanan ner mot Kreutsberg. Vi tog vår förmiddag här nere. Vi promenerade runt, fikade, promenerade vidare. Vi hittade en liten saluhall där vi fick oss varsin bratwurst. Efter en förmiddag i Kreutsberg så tog vi en ny tunnelbana bort mot Warschauerstrasse. Här hittar man den sista längre biten av berlinmur som finns kvar. Den löper 1300 meter och slutar i höjd med Ostbanhof. Sedan några år utsmyckad med en rad konstnärliga målningar. Numera kallad East side gallery.Vid slutet av muren närmare Ostbanhof finns en soft strandbar där man kan sitta i strandstolar och blicka ut över floden Spree samtidigt som man sippar på en kall bir eller en paraplydrink. Coolt ställe!


Vi skulle ju åka kollektivt idag. Så tåg från Ostbanhof tillbaka till Warschauerstrasse och sen tunnelbana till Kurfürstendamm. Vi skulle ju besöka KaDeWe.


KaDeWe är ett jättestort varuhus likt NK i Stockholm. Sju våningar högt. Massor av dyrt skräp att köpa. Men en trevlig delikatessvåning högst upp. Vi hittade en liten hörna där de serverade Pommery! Gott!
Efter lite champagne och lite mat så tog vi tunnelbana bort till Kottburstrasse och sen vidare upp mot Alexanderplatz. En Weihenstephaner på Hackscher Markt. Sen skulle vi åka spårvagn. Vi kunde åka ända upp till Schwartskopfsstrasse ett stenkast från hotellet. En lång dag med mycket åkande var till ända.Tisdag
Sista dagen i Berlin. Vi hade hela dagen till förfogande eftersom tåget inte skulle gå förrän 18 på kvällen. Vi strosade runt i Berlin. Hittade en gammal Trabant, fotograferade Östberlins gamla gröna gubbar, postade vykort samt åt och drack.
En Trabant
Här går man!

Nisse med munnen full av kåldolmar!

Vi gjorde ett besök vid den plats där det föredetta slottet låg innan det bombades och revs. Det låg granne med Berliner Dom. Efter att det revs byggdes under DDR-tiden ett stort kongress och konsertpallats som hette Pallast der Republic. Detta är numera rivet och man har faktiskt påbörjat återuppbyggandet av det gamla slottet, vilket lär kosta åtskilliga miljoner euro. Det ska uppföras en exakt kopia av det gamla slottet. Det saknas sannerligen inte pengar i Tyskland! Vi  besökte ett tillfälligt museum där man kunde bevittna platsens historia och se vad man höll på att återskapa.


Denna grop ska bli ett slott!

Efter fyra fyllda dagar så promenerar vi genom Berlin mot Hauptbanhof och tåget hem mot Malmö. Vi gillade Berlin!
3 kommentarer:

Papa sa...

Och man kunde få en öl där säger du?

Papa sa...

Verkar ju väldigt trevligt. Ni låg då inte på latsidan.
Själv har jag inte varit där sen -89 innan muren föll. Rätt annorlunda. Då gjorde vi en exotisk tur till Östberlin minns jag.

Pappa G sa...

Roligt att läsa om era eskapader i Berlin, som vi själva besökte några veckor före er. Då var det rätt kallt. En del av mina tips har ni anammat, t.ex. Nicolai Viertel och Kartoffelkeller. Bra ställen att besöka för älskare av bier och wurst.