söndag 19 juli 2009

På gästis igen

Den här helgen är Svante på besök. Med sig har han även Calle och Jenny. Igår kväll gjorde vi ett nytt besök på Gästis i Hammenhög. Calle och Jenny skulle få tillfälle att äta Råka. Vi var naturligtvis inte dumma att ta en chans till i år. Men nu är tydligen säsongen slut. Råkorna är slut för i år. De skjuts ju när de precis ska lämna boet, vilket sker i månadsskiftet maj-juni. Men som jag skrev i tidigare inlägg så är det riktigt gott! Naturligtvis är det bara två råkor per portion och inte tre som jag skrev sist.



Under veckan så har vi kokat körsbärssylt. Vi har kärnat ut närmare 10 liter körsbär. Sylten blev jättegod. Ja, den innehåller ju lite socker förståss. Men det är ju också gott!


Vi har även börjat riva fasad så smått. Brickvallen är ganska lättriven. Så det gick rätt fort. Under brickvallen fanns mängder med spindelvävar och annat mojs. Under brickvallen syns att väggarna tidigare har haft en ljust mintblå färg med mörka/svarta knutar. Men jag tror inte att vi återskapar det va? Vi ska vitputsa. Sen ska vi ha svarta fönster och dörrar.


Brorsan hade lagt märke till en jagga utanför fröken Östergrens café i Hammenhög. med registreringsskylten "RANELID". Turisterna var som tokiga å sprang omkring bilen för att fotografera den. Minns HippHipps Kändisresor typ! En regskylt med sitt efternamn. Ja du är allt bra mediaskygg du Ranelid!

I trädgården växer det på så det knakar. Vi skördae squash, mangold, sockerärtor. Morötterna bör gallras. Men gallringsmorötterna är jättefina som snacks. Vi har såna där avlånga ungerska gröna paprikor som är järregoda.
Våra långa växtbäddar, morötterna till höger:
Bondbönor och frilandsgurkor:
Lök och Kronärtsskockor:
Stockros och honungsfacelia
Häckfuchsia och en av våra uteplatser:
En kväll förra veckan hängde vi ut fjärilslampan i trädgården. Vips kom två ligustersvärmare på besök. En av dem är på bild här nere:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.
Ni får pröva äggakakan också den är himmla god. Man blir nästan sugen att gå över åkern för att plocka lite grönsaker.
Leif

Johan sa...

Författare Ranelids bil är känd från diverse media, exempelvis

http://www.svd.se/naringsliv/motor/artikel_2465073.svd

Nisse och Ingela sa...

Äggakaka är gott! Jag stekte hemma igår och fick med mig en härlig portion med fläsk i matlådan på jobbet idag! Nu när råksäsongen är slut så får man väl äta något annat nästa gång man åker till Gästis. Varför inte äggakaka! Även om man gör egen så får man ju ibland runt och testa hur andra gör.

Papa sa...

Tack för besöket käre bror. Alltid lika trevligt att få komma och bli trakterad hemma hos er. Råk-middagen var utsökt men äggakakan som du lagade till te lunch var ju också en pärla. Den måste vi se till att laga om kolesterolnivåerna kryper nedåt. Ägg är ju nyttig! Lägg ut ett recept här!