söndag 21 februari 2010

OS-MAT

Igår kväll fick Nisse en liten uppenbarelse. Det är inte varje dag en trög hjärna uppnår sådana toppnivåer minsann. Men lagom till skiathlonloppet för herrar skulle sätta igång så gick vi och la oss. Självfallet skruvade vi på radion. Vi låg och bläddrade lite slött i lite magasin och Nisse hittade en reklamannons som gjorde reklam för färdig raggmunkmix från Lindahls mejeri! Bra idé! Inte för att vi vurmar för mixblandning så är det bra att den goda raggmunken får komma fram i rampljuset igen! Det är ju en perfekt OS-mat för oss som sportar vid radion varje kväll! Ja däremellan skottar vi oss ut till vägen emellanåt. Det vattnades i munnen så idag klev Nisse ner i källaren med bestämda kliv för att bärga ett lass vinterpäror. Smeten gjorde Nisse men efter två usla och OS-ande försök vid laggen så räcktes gräddandet över till Ingela. Jo det är en konst att grädda raggmunkar! Nisse brukar göra äggakaka, men raggmunkar kräver en annan tålamod och närvaro vid stekpannan. Men ack så gott det är! Lite lingonsylt och lite stekt fläsk eller bacon till detta. Vi ska nog testa den mixen i reklamen också. Men som gamla prefabskeptiker så gör vi nog helst ändå egen smet.

Raggmunken har liksom ingen status i matvärlden. Sedan några år så är ju dess kusin rårakan lite inne på renomerade krogar. Plötsligt kan man sedan några år få råraka med lörom och lök lite överallt. Ja kanske lite annan variation än löjrom också för den delen. Men lika hip som rårakan har blivit, lika ohip verkar den fantastiska raggmunken vara. Vad är det som skiljer. Jo enligt MAT-bibeln (Vår Kokbok) så innehåller rårakan bara riven potatis och salt samt möjligen lite vatten för att få smeten lite flytande. Raggmunken innehåller även ägg, mjöl och mjölk. Sen finns väl olika receptvarianter. Vi har i en riven lök i raggmunk-smeten också. Rårakor är gott. Men det är en gastronomisk lycka att äta raggmunk med fläsk och lingonsylt.
Eller är det bara fantastiska matminnen som blandar sig i saliven när man äter? Raggmunk ska göras på gammelpotatis som har legat en tid i källaren så vi är perfekt inne i raggmunkstider nu! Om detta gäller även rårakor är dock för oss osäkert.

Ja vi TV-lösa kör ju vår OS-dos via radion. Eftersom allt går kvällstid så kan man krypa ner i sängen och ligga där å lyssna lite medan man läser eller pillar sig lite i naveln. Vi ställer radion på timer. Längre skidlopp är bra sängsport. Man hör starten. Sen slumrar man till lite. Om någon Svensk skulle vara med i täten framåt målet så höjs reportrarnas ljudnivå med 100 dB så att man vaknar i god tid innan mål. Om ingen Svensk är med så skriker inga reportrar på Sveriges radio minsann och man kan lugnt slumra vidare.

2 kommentarer:

Calle sa...

Vi har säkert avverkat 7-8 stycken av den mixen under vintern. Började med att junior fick provsmaka på Ica och gillade det. Skönt med ett säkert kort hemma för oss stressade småbarnsföräldrar. Mixen är bra, men har inget att jämföra med, håller klassen med lunchsjappens. Fläsk ska det vara till och mammas lingon. Och en öl till. Mmmm.

Anonym sa...

Raggmunk går att äta även som söndagsmiddg men då skall mammaa Wera lagt sin hand vid smeten samt pappa Ingemars omsorgsfulla stekning av fläsket. Detta toppas med lingonsylt och vispgrädde. Ack så gott för midjemåttet.
Tur att raggmunk inte bara är OS mat för då skulle man få äta denna delikata rätt för sällan. Nu laddar vi inför att damkronorna tar brons ikväll då herrarna inte lyckades så bra idag. Dock måste man säga att de flesta reportrar är idioter som skulle behöva sätta sig på skolbänken igen för att lärs sig ställa relevanta frågor.
Tyckte broder Håkan med hustru Eva hälsande