söndag 28 februari 2010

Örn, Ikea och kaniner

Idag styrde vi kosan västerut. Nisse ville åka till Skabersjö mellan Svedala och Malmö för att försöka hitta en stäppörn som har övervintrat där. En sällsynt rackare som häckar i östeuropa och bort mot Asien. Eftersom Skabersjö bara ligger ett ordentligt stenkast från IKEA så följde naturligtvis Ingela med. Vi startade skapligt tidigt och var på plats redan vid halv tio. För en örn liksom en tonåring är detta tidigt. Örnar är definitivt inga morgondjur. Man brukar prata om "eagle hour" inom fågelskådarkretsar. Eagle hour brukar infalla ungefär mellan 12-14. Självfallet finns det piggare örnar och kanske framförallt vintertid när de måste ha lite mat. Nåja. Vi stod där i nästan tre timmar. Nisse fick en kort men knappast njutbar obs av örnskrället. Där satt den. In i listan med dig din malätna gamla fjäderhög! Det var trevliga tre timmar även om man hade önskat få se mer av den där örnen. Solen sken. I skyn kom insträckande lärkor och tofsvipor. Ingela fikade lite med mig emellanåt då hon inte satt i bilen och myste med tidningen "Lantliv".

Mot IKEA bar det sen. Det var för vår del premiär i det nyöppnade IKEA på Svågertorp. Dom har verkligen placerat det med omtanke så att Köpenhamnarna lätt ska kunna kliva av på Svågertorpsperongen och promenera in i butiken. Det lär ska vara världens till ytan näst största, tvåa efter det i Kungens Kurva. Nummer ett var restaurangen. Nisse skulle ha köttbullar och ingela nån kyckling av något slag. Det har slagit oss vilken standard det ändå är på maten på IKEA. Åker man in på en vägkrog utmed E4an någonstans i småland så får man tyvärr ofta mat som man knappt ens vill lägga på komposten hemma. IKEA serverar tusen portioner om dagen och det smakar ändå bra. Ja det är ju ingen gourmélunch man får. Men man är nöjd. Vägkrogarna kostar oftast det dubbla och maten är dubbelt så äcklig. Sen var det dags för en rundtur. Rent logistikmässigt var det bra byggt. Klart bättre än Kungens kurva i alla fall där man måste kliva våningarna upp och ner. Det enda lite märkliga var att man hade placerat kassan på våning två! Jo visst hade dom tänkt till med två jättehissar utanför. Men vi var rätt glada över att det var rätt lugnt i kassorna när vi skulle ut. Nu hade dom rullband ner mot bottenplanen. Men man kan ju bara tänka sig en lite överlastad kundvagn med en kund på släp komma som ett bowlingklot utför banan. Vi skulle ha lagerhyllor. Vällastade med våra hyllor samt en hel del annat tog vi hissen ner på bottenplan för att hitta bilen och åka hemmåt.

Under helgen som gick hade vi besök av Nisses mor Gun. Hon lyckades åka tåg ner till Malmö redan förra helgen vilket får räknas som en stor bedrift. Efter några dagar i Malmö tog hon Pågatåget över till Österlen för några dagar. Hon kom med våren för i fredags satte det igång att töa på allvar. Ja det är ju en del som ska bort. Men man ser på snön att den verkligen har sjunkit de här dagarna. När Gun var nere åt och drack vi alldeles för gott. Hm. Nisse har ett par frackbyxor som ska sitta bra innan sommaren. Men man får väl göra korta avbrott i fastan ibland! Bland annat lagade Nisse till kanin. Vi har gjort det tidigare någon gång och tycker faktiskt att det är riktigt gott. Man får ju vara lite försiktig när man ska bjuda folk. Folk har ju så svårt att äta de där söta. Men kalvar och lamm verkar gå bra! Nisse gör en gryta med lök, champinjoner, bacon, soltorkade tomater och ymnigt med grädde. Vi köper våra flådda, frysta och självfallet med tassarna kvar på. Varför tassarna på? Enligt hörsägen så lever det kvar sedan kriget att man alltid säljer flådd kanin med tassarna kvar på. Orsaken är att en flådd kanin utan huvud är i kroppen väldigt lik katt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er.
Till helgen kommer gästis att börja sälja oceans lager och ale om ni ska dit något. Jag tar med mig några lådor på fredag till gästis.
Leif

Nisse och Ingela sa...

Ja man kanske skulle ta sig in till "stan" och gå på lokal i helgen. Rulla hatt som man säger. Eller åtminstone ett lugnare husesyn på Gästis och inspektera de ny köksgolven. Men man får väl passa sig så man inte hamnar i disken!

Cancer i blodet. sa...

Disken upplåts inte för amatörer. Det är kommandobryggan, direktionsrummet, navet och hjärtat!!