Vallby är idag en mindre och lite sovande förort till den stora staden Hammenhög. Det är lätt att fnysa åt denna lilla håla, men det har en gång i tiden varit en stor och betydande by. Ja en gång i tiden var byn betydligt större än just Hammenhög. Men sen kom järnvägen. Ni förstår att vi är ett stort antal år tillbaka i tiden. Vallbyborna ville tydligen inte ha in någon järnvägsstation. Den var farlig, ful och precis som med dagens moderniteter så ville man inte falla så lättvindligt för denna "fluga". Järnvägen drogs via Hammenhög där också stationen placerades. Vips så slumrade Vallby in medan Hammenhög blommade upp. Samma fenomen utspelade sig under samma tid mellan Tomelilla och Tryde där Tomelilla då var den lilla hålan medan Tryde var betydligt större. Nu är järnvägen i Hammenhög borta. Men den finns kvar i Tomelilla.
Vallby by är rätt litet. Jag har ingen aning om hur många som är fast boende i byn. Kan vi vara 70-80? Jag tror inte att vi är 100. Sen tillkommer "förorterna" Salarp, Rogamad, Vallby Östra, Rävåkra, Glivarp med mera. Om man räknar in markerna så är Vallby riktigt stort! Vallby gamla församling sträckte sig från Gislövs stjärna i öster och nästan ända fram till Hammenhög (Rävåkra). Fina åkrar med rika bönder. Hade dessa jordägare även haft annat än sockerbetor i huvet så hade de kanske beviljat den där järnvägen. Men nu är det som det är!
I den lilla byn Vallby så finns idag en kyrka med gudstjänster ungefär en gång per månad. Då och då lite musikevenemang. Där ska tydligen vara en årlig julkonsert som är enastående. Vallby kyrka ingår i Hammenhög/Stibys pastorat och är pastoratets största kyrka. Att den är stor beror på att byn var stor och att den fungerade som kyrka åt Glimmingehus som ligger ett stenkast från byn (om man kastar ordentligt).
Vallby kyrka
Glimmingehus är idag omgivningens stora turistmagnet dit folk åker för att leka riddare och spilla glass. Borgen ska vara nordens bäst bevarade medeltida borg och byggdes under åren 1499-1506 av Jens Holgersen Ulfstand. Troligen ligger han begravd i Vallby för där finns en stor gravhäll över honom i vapenhuset. Borgen blev en påkostad försvarsanläggning som aldrig någonsin behövde försvara ett enda angrepp. Man kan lätt fnysa åt dessa påkostade och lite tokiga historiska investeringar. Men fråga er hur många miljarder våra JAS-plan har kostat och fråga er hur många gånger vi har varit tvugna att använda det?
I Vallby finns även hundmatsfabrik som luktar illa lite då och då. Annars är det mest lantbruksföretag. Det odlas raps, vete, korn, sockerbetor med mera. Det kläcks ägg och grymtar grisar lite var stans. Vi har Gunnarshögs raps och en fruktodlare som man nu kan köpa finfina bigaråer hos.
I övrigt finns många inrättningar mest kvar som minnen hos folk. Vallby sparbank (då Sveriges näst minsta bank) lade ner för ca 3-4 år sedan. Här fanns minst två matbutiker, bageri, skola med mera.
Vallby sparbank
Hammenhög är betydligt mer spännande. Det pulserar på gatorna. Affärer, matställen, nöjesliv med mera. Jag ska göra stan någon dag tänkte jag. Vi hörs!