torsdag 29 juli 2010

Bröllopsyra med Torsson i Hammenhög

Brölloppet närmar sig och alla släktingar börjar sakta tåga in mot Vallby och Hammenhög. Ikväll blir det förfest för brudparet i Hammenhög. Torsson spelar på garaget. Givetvis har Nisse tvingat in Ingela dit för att njuta av detta kultband! Garaget ligger på bakgården av Herr Nilsson. Ja den där gamla bilhandeln som Camilla Backman har gjort om till designbutik.


Som jag skrev tidigare angående Hammenhög så är det betydligt större än lilla Vallby. Hammenhög är stan med Ica, pizzeria, grill, mack med mera. Matutbudet är verkligen varierat. Från billig hamburgare till Gästis som verkligen ligger i toppklass vad det gäller matkvalité.



Affärsgatan genom Hammenhög kantas av Herr Nillson, Perssons färg, Fröken Östergrens café. På torget kan man höpa dyra och fina möbler på Jeppson.



Gamla fröfirman är det bara en spillra kvar av tyvärr. Men Hammenhögs bönder mjölkar fortfarande ur stora skördar ur de feta jordarna.




Hammenhögs kyrka är inte lika stor och vacker som Vallbys. Men så pjåkig är den väl inte. Den duger ;-).

Till alla nordbor som kommer ner så får jag önska en skön Skånevistelse. Ni kommer att kunna leva gott i Vallby/Hammenhög!

onsdag 21 juli 2010

10 dagar kvar!

Nu är det bara en dryg vecka kvar till det stora Bröllopet. Idag har vi varit i Vallby kyrka med vår präst och en av våra musiker. Vi övade på dansstegen och på att säga JA. Det gick riktigt bra!

Idag har vi även fått sydsidan på huset blivit färdigputsat. Vi har nästan fått ett helt nytt hus nu. Vallbys fulaste hus är snart borta!

söndag 18 juli 2010

Vallby

Vallby  är idag en mindre och lite sovande förort till den stora staden Hammenhög. Det är lätt att fnysa åt denna lilla håla, men det har en gång i tiden varit en stor och betydande by. Ja en gång i tiden var byn betydligt större än just Hammenhög. Men sen kom järnvägen. Ni förstår att vi är ett stort antal år tillbaka i tiden. Vallbyborna ville tydligen inte ha in någon järnvägsstation. Den var farlig, ful och precis som med dagens moderniteter så ville man inte falla så lättvindligt för denna "fluga". Järnvägen drogs via Hammenhög där också stationen placerades. Vips så slumrade Vallby in medan Hammenhög blommade upp. Samma fenomen utspelade sig under samma tid mellan Tomelilla och Tryde där Tomelilla då var den lilla hålan medan Tryde var betydligt större. Nu är järnvägen i Hammenhög borta. Men den finns kvar i Tomelilla.

Vallby by är rätt litet. Jag har ingen aning om hur många som är fast boende i byn. Kan vi vara 70-80? Jag tror inte att vi är 100. Sen tillkommer "förorterna" Salarp, Rogamad, Vallby Östra, Rävåkra, Glivarp med mera. Om man räknar in markerna så är Vallby riktigt stort! Vallby gamla församling sträckte sig från Gislövs stjärna i öster och nästan ända fram till Hammenhög (Rävåkra). Fina åkrar med rika bönder. Hade dessa jordägare även haft annat än sockerbetor i huvet så hade de kanske beviljat den där järnvägen. Men nu är det som det är!

I den lilla byn Vallby så finns idag en kyrka med gudstjänster ungefär en gång per månad. Då och då lite musikevenemang. Där ska tydligen vara en årlig julkonsert som är enastående. Vallby kyrka ingår i Hammenhög/Stibys pastorat och är pastoratets största kyrka. Att den är stor beror på att byn var stor och att den fungerade som kyrka åt Glimmingehus som ligger ett stenkast från byn (om man kastar ordentligt).

Vallby kyrka
Glimmingehus är idag omgivningens stora turistmagnet dit folk åker för att leka riddare och spilla glass. Borgen ska vara nordens bäst bevarade medeltida borg och byggdes under åren 1499-1506 av Jens Holgersen Ulfstand. Troligen ligger han begravd i Vallby för där finns en stor gravhäll över honom i vapenhuset. Borgen blev en påkostad försvarsanläggning som aldrig någonsin behövde försvara ett enda angrepp. Man kan lätt fnysa åt dessa påkostade och lite tokiga historiska investeringar. Men fråga er hur många miljarder våra JAS-plan har kostat och fråga er hur många gånger vi har varit tvugna att använda det?

I Vallby finns även hundmatsfabrik som luktar illa lite då och då. Annars är det mest lantbruksföretag. Det odlas raps, vete, korn, sockerbetor med mera. Det kläcks ägg och grymtar grisar lite var stans. Vi har Gunnarshögs raps och en fruktodlare som man nu kan köpa finfina bigaråer hos.

I övrigt finns många inrättningar mest kvar som minnen hos folk. Vallby sparbank (då Sveriges näst minsta bank) lade ner för ca 3-4 år sedan. Här fanns minst två matbutiker, bageri, skola med mera.

Vallby sparbank














Hammenhög är betydligt mer spännande. Det pulserar på gatorna. Affärer, matställen, nöjesliv med mera. Jag ska göra stan någon dag tänkte jag. Vi hörs!

fredag 16 juli 2010

Nu händer här saker! UPPDATERAD!

Idag kom även vår snickare Bengt Ingvar. Nu är han äntligen igång med putsningen av huset. Äntligen! Vi jublar! Första gaveln är ny färdig. Finfina bilder kommer strax! Huset kommer att bli som nytt. Ni kommer inte att känna igen.


Idag har vi fått en ny parkeringsplats. Ingela behövde en bättre parkering till sina kunder. Vi fick proffshjälp. Det är så mycket enklare än med handkraft. Framförallt i den värmen vi har nu. Grannen Gunnar skulle ha sin parkering fixad, och vips så hängde vi på och såg till att de samtidigt kunde hjälpa även oss!

  

Visst blev det bra! Nu kan tre bilar stå på rad.

 I övrigt är det full fart. Om två veckor gifter vi oss i Vallby kyrka. Det är nu en härligt häktisk tid med alla förberedelser.

söndag 4 juli 2010

Ravlunda skjutfält och nattflyn

Natten och morgonen har vi tillbringat uppe på Ravlunda skjutfält. Förutom att vara ett skjutfält så är det ett fantastiskt naturområde med ett storslaget landskap och härliga vidder. Vi åker upp dit då och då. Denna gång körde vi upp redan i går kväll och låg över där!

Vi vaknade skapligt tidigt och tog en ordentlig promenad innan den värsta värmen gjorde sig gällande. Vi hörde sommargylling, höksångare, trädlärkor och såg några fältpiplärkor.

Ja man ser hela den vita sandstranden upp mot Åhus och över mot Blekingesidan.

Vi hittade även en grävling!

I fredags kväll spännde Nisse upp duken och hängde upp lampan i trädgården. Kvällen var varm och med ett glas whiskey framför bioduken så kunde föreställningen börja. David Attenborough (eller vad fasen du nu heter) släng dej i väggen:

Ligustersvärmare:
Större snabelsvärmare:
Liten snabelsvärmare:
Oxhuvudspinnare, åkerjordfly och något litet:

Jag vi måste till slut även ge er en bättre bild av vår blå bergsvallmo:

fredag 2 juli 2010

Midsommar

Midsommaren tillbringades i midsommarens högborg, nämligen i Dalarna! Nisses mor har en stuga utanför Hedemora. Detta är ju södra Dalarna och är den del av dalarna där man brukar benämna karlarna för rumpmasar. Det ligger nämligen i Dalarnas rumpa. Även Dalälven gör en knyck och bildar en rumpa här. Midsommaren är något lite mer uppe i Dalarna. Man kan dra in en massa påhittade efterkonstruktioner som kristendommen och annat. Men sanningen bakom midsommaren är ganska fundamental och enkel. I Dalarna börjar den omfattande höskörden i juli och midsommarveckan var en lugn vecka precis innan häkten skulle starta. Man hade på försommaren en stor fest där man även offrade och bad till gudarna att skördarna skulle gå in så att man skulle klara kommande vinter. För många drängar var det den enda lugna semesterperiod som blev på sommaren. Vad gör man då om man är dräng? Jo man passar på att dricka, festa, slås med granndrängarna och man passade på att vänslas med en och annan piga. I vissa områden bland annat uppe i Orsa/Mora så hade olika byar olika dagar som midsommarfesten låg på. Viborg firar enligt tradition redan den 19 juni. Sen löpte det på i byarna. De riktigt dryckessugna drängarna kunde alltså gå mellan byarna och festa loss i en hel vecka.

Midsommarstång hade man i varje by. Man tävlade om sina midsommarstångar och det gällde att överglänsa grannbyn. Det förekom även sabotage där man gjorde åverkan på själva stången. Det krävs en seg och hållfast stång. Det blir ju lite krafter i en över tio meter hög stång. När den kommer i svaj så vill det till att det inte har gått röta i virket under vintern. Ett annat ord är majstång och det har inte med månaden maj att göra. Att maja är att löva. Oftast lövade man med björklöv.

Vi åt och drack givetvis sprit också. allt enligt tradition! Jag älskar traditioner! Ja vi slogs inte. Inte med mer än att min bror drog en frisbee över käften på mig. Tyvärr fick jag ingen fläskläpp. Det hade varit något att visa upp här nere i Skåne!

Matjesilltårta!



Nisse grillar, glatt påhejad av Svante!

Till slut måste vi visa ett par bilder på två vackra blommor. Ingelas blå bergvallmo har blommat så blå som inget annat! Dessutom står våra pioner i blom hemma i trädgården.