fredag 2 juli 2010

Midsommar

Midsommaren tillbringades i midsommarens högborg, nämligen i Dalarna! Nisses mor har en stuga utanför Hedemora. Detta är ju södra Dalarna och är den del av dalarna där man brukar benämna karlarna för rumpmasar. Det ligger nämligen i Dalarnas rumpa. Även Dalälven gör en knyck och bildar en rumpa här. Midsommaren är något lite mer uppe i Dalarna. Man kan dra in en massa påhittade efterkonstruktioner som kristendommen och annat. Men sanningen bakom midsommaren är ganska fundamental och enkel. I Dalarna börjar den omfattande höskörden i juli och midsommarveckan var en lugn vecka precis innan häkten skulle starta. Man hade på försommaren en stor fest där man även offrade och bad till gudarna att skördarna skulle gå in så att man skulle klara kommande vinter. För många drängar var det den enda lugna semesterperiod som blev på sommaren. Vad gör man då om man är dräng? Jo man passar på att dricka, festa, slås med granndrängarna och man passade på att vänslas med en och annan piga. I vissa områden bland annat uppe i Orsa/Mora så hade olika byar olika dagar som midsommarfesten låg på. Viborg firar enligt tradition redan den 19 juni. Sen löpte det på i byarna. De riktigt dryckessugna drängarna kunde alltså gå mellan byarna och festa loss i en hel vecka.

Midsommarstång hade man i varje by. Man tävlade om sina midsommarstångar och det gällde att överglänsa grannbyn. Det förekom även sabotage där man gjorde åverkan på själva stången. Det krävs en seg och hållfast stång. Det blir ju lite krafter i en över tio meter hög stång. När den kommer i svaj så vill det till att det inte har gått röta i virket under vintern. Ett annat ord är majstång och det har inte med månaden maj att göra. Att maja är att löva. Oftast lövade man med björklöv.

Vi åt och drack givetvis sprit också. allt enligt tradition! Jag älskar traditioner! Ja vi slogs inte. Inte med mer än att min bror drog en frisbee över käften på mig. Tyvärr fick jag ingen fläskläpp. Det hade varit något att visa upp här nere i Skåne!

Matjesilltårta!



Nisse grillar, glatt påhejad av Svante!

Till slut måste vi visa ett par bilder på två vackra blommor. Ingelas blå bergvallmo har blommat så blå som inget annat! Dessutom står våra pioner i blom hemma i trädgården.

Inga kommentarer: