fredag 15 februari 2013

Fastan

Vi har börjat fasta! Fastan inleddes med askonsdagen den 13 februari, dvs dagen efter fettisdagen. Fastan pågår i 40 vardagar och avslutas med långfredagen. Enligt gammal kristen tradition bryts fastan på söndagen. För vår del så gör fastan ett kort avbrott 22 och 23 februari då vi firar Ingelas födelsedag, men vi återgår kvickt redan söndagen den 24 februari då den sedan pågår hela fastan ut.

Fastan kan liknas vid den långa ökenvandringen. Förr var detta en lång tid av umbäranden då vintern har tömt ladorna på mat och våren och naturen ännu inte har hunnit börja leverera någon ny. Men för den som överlever det långa svarta mörker som fastan innebär så finns ett mål, ett ljus och ett tecken på liv långt där borta. Fastan ska vara en tid av längtan. Påskmaten ska inte bara smaka gott den dag påsken kommer. Den ska vara gudomlig och man ska känna att livet kommer tillbaka! Men för att komma till ljuset måste vi gå igenom dessa hela fastan. Som en liten bonus så kan vi kanske skaka av oss eller dämpa någon av våra vanor som kanske inte är så nyttiga. Smaklökarna är tillvanda vid salt, socker,grädde, smör etc. Fastan ger oss möjlighet att tvinga smaklökarna till att vänja av med salt. 30 dagar utan socker kommer kanske att göra att vi inte alls är sugna på godis när påsken kommer. Då har hjärnan skakat av sig det värsta sockerbehovet.

Man behöver inte alls följa generella regler för en fasteperiod utan man kan bestämma själv vad man personligen vill uppnå. Det behöver inte bara vara mat. Spelar man för mycket på stryktips så kan man fasta från det. För vissa kan ju det vara nyttigt. Någon annan skulle kanske fasta från sin Iphone, facebok eller liknande. När man är slav under sina vanor är det dags att fasta! Men det är viktigt att tänka igenom en plan för vad som ska ingå i ens personliga fasta.

Följande punkter ingår i Nisses och Ingelas fasteperiod:


Socker
Inget godis, kakor, söta bakverk eller efterrätter. Socker kan användas som krydda i mat men ska då inte överstiga 1 halv tsk per portion.

Grädde, olja och smör
Ingen grädde eller smör till efterrätter. Smör och olja kan användas till att steka i. Olja kan användas till salladsdressingar. Men det är förbjudet att tillverka aioli, majonäs, bearnaisesås och liknande. Till kött duger lätt creme fraiche som man hackar ner lite örter och lök i. Alternativt bara en mosad avocado smaksastt med vitlök, lök och lime (guacamole typ). Margarin är som vanligt förbjudet i vårt hem. Såvida man inte ska flytta möbler. Men som föda duger det inte.

Maträtter med ett överflöd av grädde ska inte lagas. Matlagningsgrädde får användas till att reda soppor. Fungerar det inte med ”bara” matlagningsgrädde så ska maträtten inte lagas!

Salt
Ska minskas. Saltet är slut i skafferiet och något nytt ska inte inhandlas. Vi kokar och steker osaltat. Om det smakar klent så kan man eftersalta med lite örtsalt. Att det smakar klent utan salt är en vanesak och ett tecken på att vi har tillvant oss vid salt. Det är just den vanan vi ska ändra på. Att få tillbaka smakerna utan för mycket salt.

Mjölk
Ingen drickmjölk alls. Naturell yoghurt till smoothies och matlagningsgrädde om det behövs i matlagning.

Alkohol
Max 1 flaska rött eller vitt vin per veckoslut med alkoholhalt på max 14 %. Sprit, öl eller andra alkoholhaltiga drycker är inte tillåtna.

Kött
Äts max en gång per vecka.

"Rött kött"
Rött kött är sådant kött som i charken är rökt i olika former såsom korv, rökt skinka, rökt fläsk etc. De innehåller ofta höga halter av nitrat, salter med mera. Rökt korv och skinka äter vi inte förrän tidigast under påskhelgen. Kokt skinka eller medvurst kan möjligen tillåtas.

Naturgodis
Färsk frukt ska ätas före torkad frukt. Nötter ska ätas men sparsamt och ska alltid vara naturella.

Bröd
Generellt kommer fastan enbart bestå av hårt knäckebröd. Mjukt bröd är tillåtet på söndagarna då vi äter soppa. I dessa fall ska brödet vara grovt.

Tobak
Ingen tobak under hela fastan!

Motion
Två besök hos gymmet i Hammenhög varje vecka. Undantag görs vid förkylning då överansträngning är olämplig.

Varje söndag viks till en långpromenad på lämplig led eller promenadstråk ute i naturen. Beroende på vindar och väder väljs skogs eller kustvandringar. Det finns nog ett alternativ för varje väderläge. Vandringens längd ska ge minst 10 000 steg på en stegräknare.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm.
Leif

Anonym sa...

Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser (gammalt ryskt talesätt).

Papa sa...

Jag blir alldeles matt! Är det verkligen nödvändigt.
Hur ska resultatet dokumenteras?
Vikt? Midjemått? Före- efter bilder? Löptider

Nisse och Ingela sa...

Det skadar inte med lite asketliv en liten period. Men ingen dokumentation. Dock kommer påskmenyn vara mer överdådig än på många år. Då kommer midjemåttet att återfå sin forna stolta storlek. Längtan är den bästa kryddan!

Cancer i blodet. sa...

Ja då är det väl ingen idé att vi öppnar Gästis på fredag?