söndag 2 juni 2013

RÅKA

Nässeltiden är över. Rabarbern är snart grov som underarmar. Sparris hinner man nog äta någon vecka till innan säsongen är helt slut. Men nu stundar årets höjdpunkt. RÅKA! Jag hade turen även i år att få tag på en kasse nyskjutna råkor via Johan som bor i Övraby. Ett sådant tillfälle missar man inte. Alla var inte så bra skjutna. Men efter ett mödosamt styckande så lyckades jag få ihop tolv råkbröst att lägga i frysen. Tolv råkbröst betyder tre middagar för Ingela och mej. Gott!



Jag lagade råka i februari senast. Då brynte jag dom först i stekpanna och lät dem sedan eftervärma i ugn. Jag föredrar dom well done eftersom de är kolonifåglar. Sen serverade jag dom med en god kantarellrisotto på gula egenplockade kantareller. Rönnbärsgele, ättiksgurka och ett gott rött vin till såklart!

Helgens projekt bestod annars i att bygga upp en liten odlingsblats med spaljéer. Nisse hade (gratis) kommit över fem vita träspaljéer för snart ett år sedan. Nu till slut kom vi till skott att montera upp dom. Det blir nog bra. Nu ska de bara målas så att de ser snygga ut. Det står två misskötta vinrankor vid garaget som nu kan få något att klättra på samt lite omvårdnad. Dessutom vill vi dra upp lite björnbär. De björnbär vi plockade i höstas har varit guld värda i vår dagliga smoothie.

Den femte spaljén hamnade på andra sidan garaget. Den ska bli ett vindskydd vid en av våra sittplatser.


5 kommentarer:

Cancer i blodet. sa...

Pressgurka ska det vara tycker jag. I helgen har vi råkpremiär på Gästis.

Anonym sa...

Oetiskt att stödja mord på oskyldiga fåglar.
Vallby Råkvärn

Anonym sa...

Oetiskt att förespråka mord på oskyldiga kantareller.

Vallby foliehattars förening

Papa sa...

Du tog hand om dom helt själv? Imponerande. Måste ha varit knepigt.

Smaklig spis!

Anonym sa...

Snart dags för årets primitiva mord på små oskyldiga råkungar...
Vallby Råkvärn