söndag 26 oktober 2008

Magnolior

Ja okej då! Jag tycker visst att vissa magnolior är riktigt snygga. Men det finns magnolior och det finns MAGNOLIOR! Det finns magnolior som är helt fantastiska. Men jag föredrar de gamla rena vildarterna som inte är så förädlade. Bland de "rena" arterna finns några riktigt fina sorter.

Favoriten är buskmagnolia Magnolia sieboldii som blommar först vid månadsskiftet maj-juni. Den blommar inte på bar kvist och inte så explosivt som de tidiga sorterna utan blommar med lagom många blommor men har istället en mycket längre blomningstid än exempelvis prakt. och stjärnmagnolia. Blomman är vackert skålformad med porslinsvita kronblad och en köttrosa krans av ståndare inne i blomman. Bladen är stora och brett avlånga. På hösten får den märkliga frukter som ser ut som en skrynklig röd hängande pung. Buskmagnolian blir en stor buske på upp till 3-4 meters höjd. Buskmagnolian är härdig och kan växa upp mot zon 3 (varmare delar av Stockholm typ).

En annan favorit är junimagnolian Magnolia obovata som just precis blommar i juni. Junimagnolian blir ett träd. I gynnsamma lägen kan den i Sverige säkert bli uppåt en 10-15 meter hög. Blommorna blir riktigt stora, flata och Cremefärgade. Bladen blir riktigt stora och långa. Oftast når man inte blommorna som sitter högt upp i trädet. Men efter som en blomma lätt kan nå 20 centimeter i diameter så är de inte så svåra att få syn på. Junimagnolian är inte lika härdig. Zon 1 och om man vill pröva norrut så ska man hitta en varm och skyddad plats.



Det finns många magnolior ute i handeln. Framförallt de där förädlade sorterna. Jag tycker att flera av dom kan se lite flasiga ut. Ofta blommar de explosionsartat och jättekort på bar kvist i april i någon rosavit kombination. Typ stjärnmagnolia Magnolia stellata och praktmagnolia Magnolia x soulangeana. Visst är de praktfulla även dessa. Men de har en helt annan karaktär. (Psst! Är de inte lite tantiga stjärnmagnoliorna???)

Stjärnmagnolia

Skötselråd
Magnolior växer naturligt i skog och skogsbryn. De vill växa ombonat och skyddade från kalla vindar. Gärna i en glänta där de har vandrande sol/skugga under dagen. Helst inte för öppet utan det är bättre att sätta in magnolia i skydd av andra träd och buskar där den kan titta fram. Om man har en nyanlagd trädgård så ska man inte börja med en magnolia utan man bör se till att andra mer vindtåliga buskar och häckar har vuxit upp så att dessa kan bli en skyddande stomme av trädgården.
Magnoliorna vill ha mullrik, fukthållande och svag sur jord. Precis som rhododendron. De gillar inte kalla och fuktiga lerjordar. Har man mycket löv i trädgården kan man (bör man) varje höst räfsa in löv under grenverket så att magnolians rotsystem får en tjock skyddande matta av löv. Likadant kan man göra med Rhododendron och andra surjordsväxter. Gör man så så är all Rhododendronjord överflödig för om maskarna får mycket höstlöv så tillverkar de själva en ypperlig rhododendronjord. Magnolior får inte ha en tät gräsmatta runt om stammen. Placera magnolian i en perennrabatt med marktäckande växter så att magnolians rötter kan andas. Gräsmattegräs blir så väldigt tät. Detta gäller ju alla träd och buskar!
de

2 kommentarer:

Anonym sa...

Magnolia i all ära men varför inte prova att plantera vildvin? Vi har fått druvor, flera stycken, små visseligen men söta, på de som vi fick av dig.
Ha det så bra där nere i Österlen, en vacker dag dyker vi upp.
Hälsningar Pappa och Anita

Anonym sa...

En rättelse till den förra kommentaren. Det påpekas här att det inte är vildvin som vi har planterat utan en förädlad sort av vindruva, jag tror att den också kallas staketdruva. Nisse vet säkert bättre.
Hälsningar Pappa Gösta