söndag 18 januari 2009

Gulbrynad sparv och artrally

Under helgen har Nisse och Ingela varit uppe i Stockholm/Nyköping. Vi flög upp till Bromma i torsdags kväll. SJ var för dyra tyvärr. Men flyga gick ju bra. Vi låg över hos kära Håkan och Eva i Häggvik. På fredagen var det nämligen dags. Den GULBRYNADE SPARVEN. Äntligen! Dagen Nisse hade väntat på i två veckor. Håkan släppte av Nisse vid Hägerstalund strax före 8. Därefter promenerade Nisse raskt promenaden bort till 30-meterskärret på Järvafältet.
15 skådare varav 2 irländare och en handfull finnar var på plats denna dag. Vi hittade den ganska snabbt och Nisse kunde sedan njuta av den i en dryg timma innan det var dags att dra sig tillbaka till värmen med något frusna fötter. Ett historiskt fågelfynd. Sparven häckar närmast runt Bajkalsjön och ska egentligen övervintra i Kina.




Efter sparven drog vi ner till Nyköping. Nisse skulle under lördagen delraga i Fågelföreningen Tärnans artrally som går av stapeln varje år i Nyköping/Oxelösund. Nisse åkte runt hela dagen med Janne Sjöstedt och Torbjörn Brissman. Vårt lag heter "Team Star Träck". Vi skådade runt i kommunerna hela dagen och lyckades bland annat hitta snösiska, kungsfiskare, kungsörn och skogsduva. Efter en mycket bra dag hade vi sett 63 arter och kom vi till slut på en hedervärd andraplats. Vann gjorde våra värsta konkurrenter från Flen. Gå in och titta på följande hemsidor club300 eller Tärnan.

Ingela hann ju även med att hälsa på lite släktingar och vänner. Nu ska vi snart ta flyget hem till vårt Vallby. Det ska bli mycket skönt att komma hem!

Inga kommentarer: