lördag 6 juni 2009

Stekt ungråka på Gästis




Igår kväll cyklade vi över till Gästis i Hammenhög. Det var nämligen premiär för året för Stekt ungråka! En delikat skånsk delikatess! Det gick åt tre ungråkor per person och då fick man bröst och vingar. Dessa serverades på en delikat rotfruktsbädd med stekt potatis, gräddsås, ättiksgurka och rönnbärsgelé i en liten krustad. Mycket gott. Till detta fick vi ett gott rött vin. Till förrätt serverades österlensk sparris med parmesan och till efterrätt en god rabarberpaj.

Ungråkan skjuts precis när de lämnar boet. Blir de äldre så blir de torra och sega. Huvudtiden för att inmundiga denna delikatess brukar vara under juni-juli. Kom ner och upplev denna kulinariska upplevelse!



Råkan är en karaktärsfågel i Skåne. Den som inte gillar råkor behöver inte flytta hit heller. Vi har gott om fina råkor i Vallby! De lever på de stora slätterna och häckar högt upp i trädkronorna i dungar och byar. Råkan är en allätare som lever av allt som åkrarna kan ge.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha. Här satt man och tog en pilsner både fredag och lördag kväll utan att se er i pubben.
Leif.

Papa sa...

Vi kommer och testar i Juli. En extra råka på min tallrik!

Cancer i blodet. sa...

Leif är utan tvekan, trots 35 mil enkel, vår flitigaste pubgäst. Det är litet oansvarigt att lämna hon utan sällskap.
Kul att råkan smakade. Men det går åt två fåglar på en portion, om ni inte fick en vip-portion.
Gästis