söndag 19 juni 2011

Loppisar och magnolior

Under helgen har vi haft besök av Nisses pappa Gösta och Anita. Trevligt besök med god grillad mat. Kolgrill är gott. Lite svartbränt blev det kanske. Men är det kolgrill så är det!

Under helgen har vi även spenderat tid på två loppmarknader. Först i lördags i Hammenhög där Ingela fyndade ordentligt och köpte en tvättho för fyrtio spänn! Jippi, en tvättho!!!

Idag söndag var vi uppe i Sankt Olof på deras srora utomhusloppis. Massor av folk som trängdes runt borden. Idag gjorde Nisse det stora kapet. En stor, fin gammal bok med Albert Engströms samlade verk från 1941. Nisse fick den för en tia! Tyvärr hade den legat ute i en regnskur bland annat skräp och blivit lite vattenskadad. Men nu ligger den på tork.

Ingelas tvättho:

Ingela vid loppisen i Sankt Olof:
Albert Engström:
Efter Sankt Olof skulle vi fika. Vi åkte ner till Esperöd där vi kombinerade fik med en promenad bland magnoliorna i Esperöds arboretum. Den som vill se riktiga magnolior bör åka dit nu. De bästa sorterna blommar just nu faktiskt. Glöm de där vitrosa praktmagnoliorna och stjärnmagnoliorna. Här har ni några riktigt häftiga arter. I arboretet har dom flera riktiga praktpjäser. Arboretet är verkligen värt ett besök. Här är träden planterade som om de stod i en naturlig skogsmiljö. Det är som att gå i en skog full av exoter. Träden får ett naturligt och otuktat utseende.

Knopp av junimagnolia Magnolia hypoleuca (obovata). Blir ett stort träd med stora vackra creme brulée-färgade blommor:

Junimagnolia med nästan utslagen blomma:

Junimagnolia, blommorna breder ut sig till stora flata blommor. Trädet kan i gynsamma fall bli upp emot 15 meter högt i Sverige:

Skenkamelia, ingen magnolia, men vacker!

Poppelmagnolia Magnolia acuminata blir riktigt stora träd och har gula lite tulpanlika blommor. Detta är den största arten som går att odla i Sverige.Dom passar bara i de stora parkerna. De kan säkert bli 20 meter höga i Sverige.

Arboretet har även fina exemplar av buskmagnolia Magnolia sieboldii och Paraplymagnolia Magnolia tripetala.

Efter arboretet åkte vi till Onslunda. Även där var en stor loppis idag. Men vi orkade inte med en till. Istället gjorde vi ett försök att kommi in i borstfabriken där. Men de hade tyvärr stängt. Men nu har vi varit där. Någon annan gång ska vi försöka komma dit när dom har öppet.




Inga kommentarer: