lördag 11 juni 2011

ÄNTLIGEN DAGS FÖR RÅKA

Ja då var det dags för att äta Råka igen. Råkungarna är alldeles nyplockade och färska. Så framåt aftonen bär det av bort mot Gästis i Hammenhög per cykel. Det brukar vara skönt att röra på sig när man sen ska hem för oftast när man har gjort Gästis så brukar man känna sig ganska mätt och behaglig.

Det har inte varit mycket bloggande på ett tag, men vi hoppas väl råda bot på denna stiltje framöver. Vi har Ingelas dotter Kajsa inneboende hos oss ett litet tag framöver. Nu har vi sett till att Kajsa har skaffat ett eget mobilt bredband så vi slipper kompromissa om tillgången till cybervärlden. Bloggande kräver lite spontanitet. Plötsligt får man en ingivelse och en idé och har kanske lite tid över. Då känns det skönt att ha sitt eget internet ledigt.

Sista helgen i maj for vi över till Helsingborg för ett besök hos Per och Lena. En mycket trevlig helg med god mat och trevliga utflykter. Ja Lena har ett hus nästan granne med oss där hon i princip tillbringar mer tid än i Helsingborg. Per bor i ett vackert radhuskvarter i gammal engelsk stil södra Helsingborg (det riktiga Helsingborg "där folk är som folk"). Bara ett stenkast från Bandidos så där behövs minsann ingen gransamverkan mot brott!

Vi skulle göra ett besök på Sofiero. Det var Rhododendrondagar och mängder av folk samt en hemsk blåsorkester som skränade. Sofiero är fint men i längden rätt trist och överexploaterat. För 120 kronor i inträde så gör man stället på två timmar. Helsingborgs stad bör ju göra rätt stora pengar på parken. Det lär ju inte behövas skattemedel till driften. Rhododendron i mängder. Tyvärr ingen större variation utan mest storblommiga sorter av Catawbiense-typ.

En trist flasig storblommig Rhododendron.















En mer smakfull Rhododendron som kanske hade fått passera vår tomtgtäns.
Ingela och Lena i Perennrabatterna.

Ännu bättre i Helsingborg var ju en promenad i de vackra naturomgivningarna i Vallåkra. Häftiga raviner med djungelkänsla utmed vattendragen. Mycket häftigare än Sofiero! Nisse och Per gjorde även ett besök vid Glumslövs backar mellan Landskrona och Helsingborg.

Vi gjorde ju äve en liten trip inne i city likt de turister vi är. Vi tittade hastigt på torget och fikade. Ebbas fik är värt ett omnämnande. 50-talsinredning där inget gick åt slumpen.

Kakor och inredning i Ebbas fik

Torg i Helsingborg

Helsingborgsresan var en skön turistutflykt. På vägen dit passerade vi Öveds Kloster med sina pampiga lindallé. Vid Öved finns även resterna av en gammal tallallé. På vägen tillbaka från Helsingborg stannade vi till vid Kopparhatten på Söderåsen. En pampig ung Nationalpark väl värd ett besök för den som är på genomresa.

Kopparhatten
Förra helgen hade vi Kristi Himmelsfärd och Nationaldag. Då var Emma och Sigrid på besök hos oss. Sköna varma dagar. Nationaldagen firade Nisse och en bekant med att bila ner till Puttgarten för att inhandla lite drycker. Jag har aldrig företagit mig denna typ av resor tidigare. Det är verkligen ett bedrövligt ställe. Men säga vad man vill, man handlar väldigt billigt dät jämfört med vårt Svenska monopol. Det är alltid bra att lufta bilen lite också. Dessutom har vi fyllt på källaren relativt billigt.

För att köra bil måste man tanka. I Hammenhög har vi nu resteerna av en gammal mack. Jag tror att ägaren har gett upp. Men automaten finns väl kvar på något sätt. Bensinen här är rätt dyr. Reklamskylten utanför kräver ett omnämnande! Priset är sannerligen MYCKET MEEEER  än lågpris. Man undrar stilla om Din-X är nöjda med sin reklamskylt?!




Under försommarnätterna är det mer än Näktergalar och lövgrodor som fyller luften. Denna Lindsvärmare kom och besökte Nisses fjärilslampa den gångna natten.



1 kommentar:

Anonym sa...

När ni återvänder till bloggandet så är det med besked minsann! Kul.