fredag 25 december 2009

Dan efter dopparedagen

Då är det dagen efter dopparedagen. Idag regnar det. Ett riktigt grått och trist inneväder. Vår julafton tillbringade vi för oss själva, först i norra delen av kommunen. Vi åkte upp till Haväng och promenerade söderut längs stranden mot Vitemölla och tillbaka. Vädret var mulet och lite gråkallt. Solen tittade nästan fram några sekunder. Men det var skönt att vara ute ändå. Vi körde även ut på Ravlunda skjutfält som är ett häftigt område alla årstider!

Vi hoppade julmaten på julafton. Vi har ju ätit julmat i hela december. Men man kan ju festa till det lite extra när det är julafton. Ingela hade till förrätt gjort en pannacotta på turkisk yoghurt, dill och gräslök. Denna var garnerad med räkor och löjrom. Supergott! Till varmrätt hade Nisse köpt vildandsbröst och till detta en god potatisgratäng. En liten chansning eftersom ingen av oss ätit vildand tidigare. Men nja. Brösten var tillagades efter alla konstens regler. Saftig och fin. Men ingen av oss tyckte väl att det var någon större succé. Vildand kör vi inte igen. Vi drack ett vin som var riktigt fruktigt, köttigt och ljuvligt! Ett Amarone della Valpolicella Classico Domìni Veneti 2006. Vinet och potatisgratängen gjorde ändå varmrätten lyckad! Till efterrätt gjorde Ingela en härlig äppelpaj med vaniljsås (i skåne säger man äpplepaj å äpplamos, å vi är ju i skåne nu...).

Julafton till ära hade Nisse köpte en julcigarr av lite ädlare modell. En Dominikansk "Gurkha Assassin". En kort och tjock skapelse fylld med den bästa tobak man kan hitta. Dyr som attan. Men mycket god!



Julklappar då? Jo några hade vi. Nisse var nog gladast! Ett tungt hårt paket som innehöll PLURAS KOKBOK. Signerad med en liten julhälsning av ingen mindre än Plura själv! En mångårig Eldkvarnlyssnare blev lycklig. Trevliga betraktelser om Pluras matminnen från Koster, Sankt Annas skärgård, Kungsholmen och Provence. Recepten och dom snygga fotona gör en hungrig. Recepten är inte så exakta. Men Pluras betraktelser och historier i kombination med de snygga fotona gör en inspirerad att leka kock. Mycket fisk och skaldjur i recepten och det är ju alltid gott. Mmmm! Vi har en bit färsk laxsida ligger i kylen som vi ska äta idag! Mums!

1 kommentar:

Leif sa...

God fortsättning på er.