tisdag 5 januari 2010

Bromölla, nyår och Vallby kyrka

Helgerna har löpt på lugnt. Julen firade vi ensamma. I mellandagarna hann vi upp till Bromölla en sväng för att hälsa på Emma, Alex och Sigrid som har flyttat upp dit till sitt nya hus. Ett jättefint hus som dom hyr! Platsen ligger precis på gränsen till Blekinge. Riktiga snapphanemarker med andra ord. Farligt område alltså! Samojeder bör vakta sin tunga!







Till nyår kom Håkan, Eva och Dixon ner från Stockholm. De kom dagen innan nyårsafton och åkte på nyårsdan. De flög från Stockholm vilket tar mindre än en timma. God mat, skumpa och finfina fyrverkerier att beskåda på himlen. Ja vi hade inga egna, men det såg fint ut från Hammenhögshållet.









Vallby kyrka är belägen i Vallby tre kilometer öster om Hammenhög. Kyrkan är helgad åt helgonet Sankt Laurentius och kyrkan byggdes under 1100-talet och är sedan dess ombyggd flera gånger. I takvalven inuti kyrkan finns det välbevarde kalkmålningar från 1400-talet. Under 1800-talet byggdes korsarmar och ett nytt ljust kor. Kyrkan kan räknas till "herrekyrkorna" då herrarna på Glimmingehus, från 1500-talet och 400 år framåt, har haft Vallby som sin kyrka. Jens Holgersen Ulfstand (forna byggherre för Glimminge hus) och hans far Holger Jensen ligger begravda under väldiga figurstenar i kyrkans kor (nu i tornet).


Å varför nu detta historiska snedsprång? Jo Nisse gick å friade för en dryg månad sedan. Så i sommar blir det bröllop i Vallby kyrka.

4 kommentarer:

Leif sa...

Det var som attan...då får man gratulera. Berätta inget för min sambo om detta.

Papa sa...

Va i...
Så här får man alltså reda på att ens enda bror tänker knyta hymens band som det heter. Där fick man för att man varit dålig på att läsa bloggen ;-)

Grattis!

Anonym sa...

Vi vill tacka för ett trevligt nyårsfirande i Vallby. Dock tyckte jag champagneflaskan såg större ut på nyårsafton. Glädjen blev inte mindre av att få reda på att vi snart åter skall ställa kompassen söderut igen för att denna gång få glädjas med Ingela och Nisse när de skall skrida ned för kyrkgången i Vallby kyrka. Outgrundliga äro herrens vägar. Vi har redan tackat ja och börjat hålla igen på den goda maten för att komma i festkläderna. Eva och Håkan

Anonym sa...

Hoppas man får närvara den här gången då :-) Kram Susanne