söndag 12 september 2010

Svamplycka

Fågelskådning har sina fördelar. Ibland kliver man på bra svampställen. Varför nöja sig med måtta när man kan plocka alla. Stolt fjällskivling är ju gott och går utmärkt att förvara. Vi plockade 31 ex. Dessutom lämnade vi 10-15 ex på tillväxt.


Stolt fjällskivling är gott att steka färsk med lite salt och peppar. Dessutom går det bra att både torka och frysa in dom. Det är gott att ha dom i grytor och soppor. Det brukar åka ner lite svamp när Nisse gör köttfärssås också. Om man ska frysa dom så förväller man dom snabbt i en stekpanna. Sen brukar jag trava dom i en stor plastbytta med en liten bit smörpapper mellan varje svamp. När man sen ska ha så tar man ut hattarna och klipper ner med en sax i grytan. Om dom är torra när man plockar dom så går de bra att torka också. Fötterna går utmärkt att torka. Jag brukar spjälka sönder dom lite. De är ganska trådiga på längden så man delar fötterna ganska lätt så att de torkar bättre. Sen finsmular man med fingrarna ner fötterna i soppan eller grytan. Man ska bara se till att de inte möglar när de torkar. Det är lätt hänt om svamparna är för blöta.

2 kommentarer:

Papa sa...

Jag blir lite rädd när jag ser bordet. Aliens?

Anonym sa...

Tack för tipset!!