söndag 16 maj 2010

Besök, purjolök och härfåglar

Ja det har sannerligen varit en kall och blöt Kristi Himmelsfärdshelg nere i sydöstra Skåne. Vi hörde att man har haft över 25 grader varmt uppe i norra norrland. Här har vi varit glada om temperaturen gått över 10. Kristi himmeldfärdshelgen är en stor turisthelg här nere. De turisterna måste ha undrat vad de har kommit till. Sånt här väder har vi i mars och inte i maj.

På österlen har matrundan rullat på för fullt. Krogarna och matproducenterna har rullat på för högvarv. Turisterna har kunnat äta skånsk sill, sparris, äggakaka tills dom har spruckit. Vädret har väl kanske inte varit någon nackdel i detta avseende. För när det är dåligt väder kan man ju alltid äta. Å det är ju aldrig tråkigt! Vi kan ärligt säga att vi också har ägnat oss åt detta fantastiska tidsfördriv. Vi har haft en hel del trevliga besök i helgen. I fredags kom första besöket från Nyköping då Bullen, Buster, Catrine och Rut kom på besök. Under lördagen kom nästa Nyköpingsbesök då Ralf, Annelie och Emellie plötsligt tittade in. Idag har vi träffat Nisses mor Gun och Kristin som har hyrt ett hus mellan Simris och Östra Nöbbelöv. Ja vad bjuder man alla gäster på just nu då? Jo givetvis rabarberpaj nu när rabarbern är som bäst. Till de vanlijsås eller vaniljglass, eller kanske både och. På lördagen hann vi även med en 40-årsuppvaktning i Simrishamn. Så helgen har varit fullspäckad men trevlig!

Trädgården prunkar på. En possitiv sak men den svala temperaturen är att blommorna inte blommar över så fort.

Blåsippor och gullvivor i vår trädgård:

Fänrikshjärtan och ormöga:

Vi har gott om tulpaner, pingstliljor och påskliljor. Plommonen blommar för fullt och körsbären har lite smått börjat. Dessutom märkte vi att den sydbok (Nothofagus antarcicus) som vi planterade förra året har gått i blom. Sydboken är bland det mest långväga gäst man kan plantera. Den kommer från södra delarna av Sydamerika och kan liknas vid en motsvarighet till norra halvklotets fjällbjörkar. Ett vackert litet skirt träd med små gröna blad.

Pingstlilja och en blommande gren av sydbok:


Ute på fältet har kronärtsskockorna kommit på plats. Purjolök har vi kvar sedan förra året. Den har övervintrat ute och smakar prima nu!


Lite fåglar har Nisse också hunnit med i helgen. Ingen alförrädare ännu. Men den tar vi i höst. Däremot hittade Nisse en härfågel vid Gislövs stjärna under fredagen. En ganska sällsynt rackare som ser ut som en liten indian med tuppkam. Vanligare nere på kontinenten och nere i afrika men ganska sällsynt i Sverige! Så Nisse hade arten innan i Sverige men den blev ett nytt X på Skåne (285) och Simrishamnslistan (231).

Inga kommentarer: