måndag 31 maj 2010

TJUVSTART PÅ RÅKA

Vi tjuvstartade råkpremiären i lördags! Nja okej då. Dom var inte färska utan har legat i frysen. Jag köpte dom i Vitaby Lanthandel i vintras och dom har sedan legat i frysen. Men det var ju dags att äta upp dom nu innan de nya kommer. För nu börjar snart säsongen. Vitaby Lanthandel ska man åka om man vill ha tag på viltkött och ost.

Vi (Nisse) brynte dom hela i stekpanna med rikligt med smör och sen fick de skjuda med lite tillsatt vatten under lock under en kvart. Till det sockerstekt färskpotatis, brunsås, inlagda gulbetor och ättiksgurka. Ja man blir lycklig! Den som är nere på Österlen under andra halvan av juni och juli kan avnjuta denna delikatess på Gästis i Hammenhög. Många fnyser nog men det är faktiskt riktigt gott. Säsongen är kort och de går kvickt åt. De ska tas medan de är unga och precis när de är på väg att lämna boet. Hinner de börja flyga så blir de tydligen snabbt sega. Nu är jag kanske jävig. Men Staffan på Gästis undrar lite misstänksamt varför jag nästan bara äter fåglar. Gås och råka. Däremellan deras goda äggakaka. Den innehåller ju egentligen fåglar den med! Jag ska nog försöka lura med Ingela till Gästis så fort hon blir lite bättre i magen. Äter gör hon redan med lika stor aptit som tidigare!

2 kommentarer:

Cancer i blodet. sa...

Sköpnt att Ingela är på benen igen. Vi börjar årets "råkfrossa" nu i helgen.

Anonym sa...

Mums! Jag har gjort en massa färgprover på tygbitar och håller på att föra övermönstret på papper, sen blir det ett gammalt lakan, sy ihop och sen ett test! Vad ska in, ut, mer här, mindre där, lr kanske passar det på en gång? Har tänkt att ringa i flera dagar nu, men allt går i ett! Kanske höras imorn? Kramar/Emma m familj