lördag 27 december 2008

Tre gånger Skåneleden

På julafton tog vi en ganska lugn morgon. Det var ganska grått väder så vi hade inte direkt bråttom. Men framåt lunchtid så åkte vi ändå upp till Torparebron som ligger strax norr om Brösarp. Där gick vi på Skåneleden några km norrut genom Skånsk skog. Det var varvat med tall och bok samt någon enstaka grandunge. Bokskogen var ganska häftig. Men barrskogarna är rätt trista här nere om man jämför med de i Sörmland. Vi grillade korv i en enebacke vid byn Bosarp innan vi drog hemåt för att äta vår hjortfilé med Amarone. Karl Bertil gick alldeles utmärkt via Youtube!

Bokskog norr om Brösarp


På juldagens morgon var vi på julotta i Järrestads kyrka. Nisse jobbade. Efter julottan bjöd kyrkoherden på frukost i prästgården i Simris. Efter julaftonens amarone och juldagens otta var vi lite trötta och tog det ganska lugnt på juldagen. En kortare promenad längs stranden i Skillinge blev det dock. Men det var lite gråkallt.

På annandagen var det kalasväder! Strålande sol, nästan vindstilla och ganska varmt. Vi åkte ner till Mälarhusen som ligger vid Simrishamns sydgräns. Sen promenerade vi upp till Skillinge (en dryg mil). Halvvägs tog vi en paus vid Örnahusen där vi grillade korv, fikade och myste i solen. Söder om Örnahusen är det kilometervis med vit härlig strand. Norr om Örnahusen är det mer stenigt. Men hela sträckan är en härlig promenadsträcka. Dfterna av bräckvatten och tång är en njutning!

Mälarhusens strand


Nisse skådar och vy från Norrekås


På tredagen fortsatte vi där vi slutade dagen innan. Vi startade i Skillinge och gick via Brantevik upp till Simrishamn. Även idag ca en mil att vandra alls samma sandstränder. Men en trevlig sträcka. Den första biten mellan Skillinge och Brantevik var trevligast. Vädret var inte alls lika strålande idag. Det var disigare. Men det var vindstilla och ganska varmt så det var riktigt behagligt att vandra idag också. Vi tog en kort paus i Branteviks hamn innan vi fortsatte mot Simrishamn. Väl inne i Simrishamn tog vi en välförtjänt fika inne på Ediths café.

Murgrönabeväxta trädstammar/Branteviks hamn


Om vädret är bra imorgon ska vi gå från Simrishamn upp till Knäbäckshusen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan Gott Nytt ÅR. Hadde skrivit långt brev men det försvann i rymden. Håkan o Eva o Dixon